Lyckad insats och bön på skadeplats!

Röken var tät men inte fet och mörk. Fast miljön var ändå snudd på för dålig för att kunna göra en bra insats och osäkerheten var hela tiden stor om var det brann. Inga synbara lågor utifrån kunde ge vägledning innan vi gick in. Vi såg absolut inget och ”stapplade” oss fram, min kollega och jag. Att öppna ett fönster för att få bättre sikt kändes inte ok eftersom vi ännu inte lokaliserat branden. När vi trevade oss fram på övervåningen så hörde vi hur det knastrade ovanför våra huvuden, samtidigt som vi kände kraftig värmestrålning, och till slut hittade vi branden. Det brann på vinden och en vindslucka hade brunnit upp. Jag ställde foggen på ganska vid stråle och kom upp med den genom luckan. Vinden var en väldigt låg krypvind så det fanns ingen tanke på att krypa upp i den. Strax efter så slogs dimmspik in genom taket. Sedan kunde vi börja ventilera. Insatsen blev lyckad.

Jag och en annan brandman känner de drabbade. Kollegan ända från barndomen och i samma församling. Jag genom mitt pastorsyrke. Vid ett tillfälle föll det sig så att en av de drabbade, dennes pappa, min kollega och jag blev för oss själva uppe i ett av rummen. Då stannade vi upp och bad. Tackade Gud att familjen hunnit ut och bad om styrka och tröst under den tid som nu ligger framför dem.

Vid ett annat tillfälle blev en familj i min egen församling drabbad. Huset var utom räddning men alla hade kommit ut. Även där kunde vi stanna upp och be, husägarna och jag. Bara några korta ord i förbifarten utanför huset medan det brann. Senare under insatsen frågade jag insatsledaren om jag kunde knalla iväg till huset där mamman och barnen var samlade. Det gick bra och jag kom in i köket, satte mig på knä för att inte skrämma barnen, och så bad vi tillsammans.

Nu visste jag ju att dessa var troende. Men om du är kristen, och inte vet de drabbades bakgrund, va lite uppmärksam på ledtrådar. Ord, språk, tavlor, väggbonader, kors med mera. Får du en känsla av att de drabbade är kristna, ge dig till känna. Känns det naturligt, så fråga om de vill be med dig.

Be safe out there and be blessed!